Při nákupu nad 1999 Kč je doprava ZCELA ZDARMA. Váha balíku však nesmí převyšovat 30 kg.

Bavorské vdolky s tvarohem a povidly

 vdolky s povidly

Tyto venkovské pečené vdolky jsou naprosto úžasné. Staročeské vdolky jsou nejlepší se švestkovými povidly a strouhaným tvarohem. Velmi lehké kynuté těsto bavorských vdolků je snadné na přípravu.

Suroviny na babiččiny vdolky:

  • 500g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 60g másla rozpuštěného
  • 65g cukru
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • citrónová kůra – stačí z 1/2 citronu
  • olej nebo sádlo na smažení vdolků

na ozdobení: švestková povidla, ušlehaná smetana nebo zakysaná smetana, nastrouhaný tvaroh

 

Postup přípravy a pečení bavorských vdolků – staročeské vdolky recept:

  • Nejdříve si v misce rozetřeme droždí, 1 lžíci cukru, vlažné mléko (100 ml), lžíci mouky. Třeme dokud se nevznikne konzistence kaše. Kvásek necháme 15 minut vzejít.

 

kvásek

  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme zbytek cukru, vejce, rum, citrónovou kůru, sůl, zbytek vlažného mléka a vlažného rozpuštěného másla. Pozor – máslo nesmí být teplé.  Vypracujeme do hladkého těsta a necháme 45 minut vykynout.
  •  Po vykynutí těsto dáme na vál a rozválíme na placku 1-1,5 cm vysokou. Skleničkou vykrajujeme kolečka. Poté necháme pod utěrkou ještě 20 minut vykynout.

 

vdolky

  • Poté uděláme do vdolku prstem důlek a vložíme do rozpáleného oleje důlkem dolů. Smažíme z obou stran dozlatova. Smažení je velmi rychlé, ale nemusíte mít strach. Bavorské vdolky se rychle propečou. Po upečení vdolky odkládáme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný olej.

 

vdolky s povidly

 

Bavorské vdolky dozdobíme povidly a tvarohem. Někdo má rád vdolky s hruškovými  povidly. Každý si může dozdobit podle sebe, ale věřte, že je tento recept na lehké kynuté těsto ten  nejlepší.