Brokolice recepty
Zde máte podrobný recept na přípravu brokolice:
Brokolice s česnekem a parmezánem
Ingredience:
- 500 g brokolice (čerstvé nebo zmrazené)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 g strouhaného parmezánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup:
-
Příprava brokolice:
- Pokud používáte čerstvou brokolici, očistěte ji a nakrájejte na menší růžičky. Pokud používáte zmrazenou brokolici, rozmrazte ji podle pokynů na obalu.
- Předvařte brokolici ve vroucí osolené vodě asi 2-3 minuty, dokud nezměkne. Poté ji ihned sceďte a přeneste do misky s ledovou vodou, aby zastavila vaření a zachovala si krásnou zelenou barvu.
-
Příprava česnekového oleje:
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni.
- Přidejte nasekaný česnek a restujte ho asi 1 minutu, než začne vonět, ale nedovolte mu zhnědnout.
-
Přidání brokolice:
- Přidejte předvařenou brokolici do pánve s česnekovým olejem.
- Orestujte brokolici asi 2-3 minuty, dokud se dobře nepromíchá s olejem a česnekem.
-
Dokončení:
- Přidejte citronovou šťávu, strouhaný parmezán, sůl a pepř podle chuti.
- Orestujte brokolici ještě asi 1 minutu, dokud se parmezán dobře nerozpustí a vytvoří se krémová omáčka.
-
Podávání:
- Hotovou brokolici přendejte do hluboké mísy nebo na servírovací talíř.
- Posypte ji další vrstvou strouhaného parmezánu a čerstvě nasekaným petrželovým listím pro ozdobu.
- Podávejte teplé jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako samostatné vegetariánské jídlo.
Tento recept na brokolici s česnekem a parmezánem je jednoduchý, ale velmi chutný. Brokolice je křehká a plná lahodného česnekového a parmezánového aroma. Užijte si ji jako zdravou a lahodnou přílohu ke svému oblíbenému hlavnímu jídlu!