Buřtguláš recept
Buřtguláš, oblíbené jídlo s výraznou chutí, je tradičním českým pokrmem, který se vyrábí z klobás a cibule s kořeněnou omáčkou. Níže najdete podrobný recept na přípravu tohoto lahodného pokrmu:
Buřtguláš
Ingredience:
- 500 g buřtů (více druhů, například jemné, pikantní, s česnekem atd.)
- 2 velké cibule, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml kuřecího vývaru nebo vody
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup:
-
Příprava buřtů:
- Buřty nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 1 cm.
-
Restování cibule:
- Ve velkém hrnci rozpalte sádlo nebo olej na střední teplotu.
- Přidejte nakrájené cibule a restujte je dozlatova, asi 8-10 minut.
-
Přidání koření:
- Přidejte sladkou papriku, mletou papriku, mletý kmín, mletý koriandr a mletý pepř. Míchejte a restujte asi 1 minutu, dokud koření nezačne uvolňovat vůni.
-
Přidání buřtů:
- Přidejte nakrájené buřty a restujte je spolu s cibulí a kořením asi 5 minut, dokud nezačnou zlátnout.
-
Přidání česneku a rajčatového protlaku:
- Přidejte nasekaný česnek a rajčatový protlak do hrnce s buřty.
- Míchejte a vařte asi 1 minutu, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
-
Přidání tekutiny:
- Přilijte kuřecí vývar nebo vodu do hrnce s buřtgulášem.
- Promíchejte a přiveďte k varu.
-
Vaření:
- Snížte teplotu na střední a vařte buřtguláš pod pokličkou asi 30-40 minut, nebo dokud nejsou buřty měkké a omáčka zhoustne.
-
Kontrola dochucení:
- Ochutnejte buřtguláš a přidejte podle potřeby sůl a pepř.
-
Podávání:
- Buřtguláš podávejte teplý s plátky čerstvého chleba nebo knedlíky.
- Ozdobte nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
Buřtguláš je skvělým pokrmem pro chladné dny a skvěle chutná v kombinaci s chlebem či knedlíky. Užijte si tento tradiční český recept!