Chřest recepty
Chřest (Asparagus) je lahodná zelenina s jemnou chutí, která se často používá v různých kulinářských receptech. Pokud chcete připravit vynikající jídlo s chřestem, zde je velmi dlouhý popis receptu na přípravu chřestu s máslovou omáčkou:
Ingredience:
Pro chřest:
- 500 g čerstvého chřestu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Pro máslovou omáčku:
- 4 lžíce másla
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
-
Příprava chřestu:
- Nejprve si připravte chřest tím, že odříznete tvrdé spodní konce. Pokud má chřest tlusté stonky, můžete také oloupat spodní části kůry.
- Rozehřejte troubu na 220°C.
- Na plech vyložený pečicím papírem položte chřest.
- Pokapejte olivovým olejem a osolte a opepřete podle chuti.
- Pečte chřest v troubě asi 10-15 minut, nebo dokud nebudou měkké a lehce nahnědlé.
-
Příprava máslové omáčky:
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo na středním plameni.
- Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
- Přidejte citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru. Promíchejte.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
-
Servírování:
- Hotový chřest přendejte na servírovací mísu.
- Polijte ho připravenou máslovou omáčkou.
- Můžete přidat ještě čerstvě nasekanou petrželku nebo jiné bylinky pro extra chuťový zážitek.
Tento recept na chřest s máslovou omáčkou je dokonalým doplňkem k mnoha hlavním jídlům, jako jsou kuřecí prsa, steak nebo ryba. Je to skvělá volba pro každou příležitost, od rodinných večeří po formální hostiny. Užijte si lahodnou kombinaci chřestu a bohaté máslové omáčky!