Při nákupu nad 1999 Kč je doprava ZCELA ZDARMA. Váha balíku však nesmí převyšovat 20 kg.

Čočková polévka recept

podrobný recept na přípravu chutné čočkové polévky:

Čočková polévka

Ingredience:

  • 1 šálek suchých červených čoček
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mletého červeného pepře (volitelně pro pikantnější chuť)
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
  • Smetana na ozdobu (volitelně)

Postup:

  1. Příprava čoček:

    • Červené čočky omyjte v sítku pod tekoucí vodou.
  2. Restování zeleniny:

    • Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo na střední teplotu.
    • Přidejte nakrájenou cibuli a restujte asi 5 minut, dokud nezezlátne.
  3. Přidání koření:

    • Přidejte jemně nasekaný česnek, mletý kmín, mletou sladkou papriku, mletý koriandr, mletý černý pepř a mletý červený pepř (pokud používáte). Míchejte a restujte asi 1 minutu, dokud koření neuvolní svou vůni.
  4. Přidání zeleniny:

    • Přidejte nakrájené mrkve a brambory do hrnce s cibulí a kořením.
    • Vařte asi 5 minut, než zelenina mírně změkne.
  5. Přidání rajčatového protlaku:

    • Přidejte lžíci rajčatového protlaku do hrnce se zeleninou.
    • Míchejte a restujte asi 1 minutu.
  6. Přidání čoček a vývaru:

    • Přidejte omyté červené čočky do hrnce se zeleninou.
    • Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu.
  7. Vaření:

    • Jakmile polévka začne vařit, snižte teplotu na střední a nechte ji vařit asi 20-25 minut, dokud se čočka a zelenina nezměknou.
  8. Kontrola dochucení:

    • Ochutnejte polévku a přidejte podle potřeby sůl a pepř.
  9. Podávání:

    • Polévku podávejte teplou s čerstvě nasekanou petrželkou nebo koriandrem na ozdobu.
    • Pokud máte rádi, můžete do každé porce přidat lžíci smetany pro krémovější texturu.

Tímto způsobem připravená čočková polévka je skvělým způsobem, jak se zahřát v chladných dnech a zároveň dopřát svému tělu zdravou dávku vlákniny a živin z čočky a zeleniny. Užijte si ji jako zdravou a výživnou večeři!