Guláš recept
podrobný recept na přípravu německého guláše:
Německý guláš s knedlíkem
Ingredience:
Guláš:
- 800 g hovězího masa (například plec nebo krk), nakrájeného na kostky
- 2 cibule, jemně nasekané
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička karamele (nebo hladké mouky)
- 1 lžička cukru
- 500 ml hovězího vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Olivový olej
Knedlíky:
- 300 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- Špetka soli
Postup:
-
Příprava masa:
- Na začátek osolte a opepřete kostky hovězího masa. Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje a osmažte kostky masa ze všech stran, dokud nezískají zlatavou barvu. Poté je vyjměte z pánve a dejte stranou.
-
Smažení cibule a česneku:
- Do stejné pánve přidejte jemně nakrájenou cibuli a česnek. Smažte asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
-
Příprava omáčky:
- Přidejte hladkou mouku a smažte asi 2 minuty, dokud nezačne vonět. Poté přidejte rajčatový protlak, sladkou papriku, kmín, majoránku, karamele (nebo hladkou mouku) a cukr. Promíchejte a vařte asi 2 minuty.
-
Přidání masa a vývaru:
- Vraťte osmažené kostky masa zpět do hrnce. Postupně přilijte hovězí vývar a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen, přikryjte hrnec poklicí a vařte guláš asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké a omáčka zhoustne.
-
Příprava knedlíků:
- Mezitím připravte knedlíky. Smíchejte hladkou mouku se solí. Ve středu udělejte důlek a do něj nalijte vejce a mléko. Postupně přimíchejte mouku a vytvořte hladké těsto. Rozdělte těsto na menší kousky a vytvarujte z nich knedlíky.
-
Vaření knedlíků:
- Knedlíky vařte v osolené vodě asi 15-20 minut, dokud nevyplavou na povrch a nebudou mít pevnou strukturu.
-
Dokončení:
- Po uvaření guláše a knedlíků je můžete podávat. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte guláš s knedlíky a ozdobte petrželkou.
Tímto způsobem připravený německý guláš s knedlíkem bude chutnat jako poctivá a sytá domácí večeře. Užijte si ho v chladných dnech jako výtečnou teplou pochoutku!