Při nákupu nad 1999 Kč je doprava ZCELA ZDARMA. Váha balíku však nesmí převyšovat 20 kg.

Katův šleh recept

Katův šleh, známý také jako "Cat's Tail" nebo "Kat's Whip", je tradiční český cukrovinkový dezert. Níže uvádím podrobný recept:

Katův šleh

Ingredience:

Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (změklého)
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt (dle chuti)
Na náplň:
  • 100 g mletých ořechů (vlašské, lískové nebo mandle)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička skořice (mletá)
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 vejce (na potření)
Na polevu:
  • 150 g čokolády (hořké nebo mléčné)
  • 50 g másla

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • Ve velké míse smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem (nebo vanilkovým extraktem) dohladka.
    • Přidejte vejce a důkladně promíchejte.
    • Přidejte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli a vypracujte hladké těsto.
    • Těsto dejte na chvíli odpočinout do lednice (asi 30 minut).
  2. Příprava náplně:

    • Mezitím smíchejte mleté ořechy s moučkovým cukrem, skořicí a kakaem.
  3. Formování katův šleh:

    • Po odpočinku těsto rozválejte na vále o tloušťce asi 0,5 cm.
    • Rozprostřete na něj připravenou náplň.
    • Těsto srolujte do podlouhlého válečku.
  4. Pečení:

    • Vložte váleček na plech vyložený pečicím papírem.
    • Potřete ho rozšlehaným vejcem.
    • Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut, nebo dokud není povrch lehce zlatavý.
  5. Příprava polevy:

    • Během pečení připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem, dokud nevznikne hladká poleva.
  6. Dokončení:

    • Po vyjmutí z trouby nechte váleček zcela vychladnout.
    • Poté ho polijte čokoládovou polevou.
    • Nechte ztuhnout a krájejte na podélné kousky podle potřeby.

Katův šleh je tradiční dezert, který se hodí k čaji nebo kávě. Jeho šťavnaté těsto a lahodná oříšková náplň spolu s čokoládovou polevou jsou jistým hitem na každém stole. Užijte si tento klasický český recept!