Katův šleh recept
Katův šleh, známý také jako "Cat's Tail" nebo "Kat's Whip", je tradiční český cukrovinkový dezert. Níže uvádím podrobný recept:
Katův šleh
Ingredience:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (změklého)
- 70 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt (dle chuti)
Na náplň:
- 100 g mletých ořechů (vlašské, lískové nebo mandle)
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička skořice (mletá)
- 1 lžíce kakaa
- 1 vejce (na potření)
Na polevu:
- 150 g čokolády (hořké nebo mléčné)
- 50 g másla
Postup:
-
Příprava těsta:
- Ve velké míse smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem (nebo vanilkovým extraktem) dohladka.
- Přidejte vejce a důkladně promíchejte.
- Přidejte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli a vypracujte hladké těsto.
- Těsto dejte na chvíli odpočinout do lednice (asi 30 minut).
-
Příprava náplně:
- Mezitím smíchejte mleté ořechy s moučkovým cukrem, skořicí a kakaem.
-
Formování katův šleh:
- Po odpočinku těsto rozválejte na vále o tloušťce asi 0,5 cm.
- Rozprostřete na něj připravenou náplň.
- Těsto srolujte do podlouhlého válečku.
-
Pečení:
- Vložte váleček na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřete ho rozšlehaným vejcem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut, nebo dokud není povrch lehce zlatavý.
-
Příprava polevy:
- Během pečení připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem, dokud nevznikne hladká poleva.
-
Dokončení:
- Po vyjmutí z trouby nechte váleček zcela vychladnout.
- Poté ho polijte čokoládovou polevou.
- Nechte ztuhnout a krájejte na podélné kousky podle potřeby.
Katův šleh je tradiční dezert, který se hodí k čaji nebo kávě. Jeho šťavnaté těsto a lahodná oříšková náplň spolu s čokoládovou polevou jsou jistým hitem na každém stole. Užijte si tento klasický český recept!