Kulajda recept
Kulajda je klasická česká polévka bohatá na chuť, která se skládá z brambor, hub, smetany a koření. Zde je podrobný recept na přípravu této lahodné polévky:
Kulajda
Ingredience:
- 500 g brambor
- 200 g hub (například žampiony nebo lišky)
- 1 cibule (jemně nasekaná)
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce granulovaného cukru
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 vajíčka
- 2 lžíce čerstvého kopru (nasekaného)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Šťáva z 1/2 citronu
Postup:
-
Příprava ingrediencí:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
- Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky.
- Cibuli jemně nasekejte.
-
Příprava základny:
- V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli.
- Přidejte nakrájené houby a osmažte je, dokud nezezlátnou.
-
Příprava zahuštění:
- Přidejte hladkou mouku do hrnce s cibulí a houbami a promíchejte, aby vznikla jemná omáčka.
- Přidejte ocet, cukr, majoránku a kmín a vařte krátce, dokud se ingredience dobře nespojí.
-
Přidání brambor a vývaru:
- Přidejte nakrájené brambory do hrnce a zalijte zeleninovým vývarem.
- Vařte na mírném ohni, dokud nebudou brambory měkké.
-
Příprava krému:
- V míse rozšlehejte vajíčka se šlehačkou, dokud nezískáte hladkou směs.
- Pomalu přilijte trochu horké polévky do směsi vajíček a šlehačky za stálého míchání, aby se nezakalila.
- Tuto směs pomalu vlijte zpět do hrnce s polévkou, stále míchejte a vařte ještě několik minut, dokud polévka nezhoustne.
-
Dochucení:
- Dochutíme polévku solí, čerstvě mletým pepřem a šťávou z citronu.
- Přidejte nasekaný kopr a promíchejte.
-
Podávání:
- Hotovou kulajdu podávejte teplou, ozdobenou lístky čerstvého kopru a případně se zakysanou smetanou.
- Podávejte s křupavým chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Tento recept na kulajdu vám přinese chuť domova a jeho příprava je relativně jednoduchá. Užijte si tuto tradiční českou pochoutku!