Při nákupu nad 1999 Kč je doprava ZCELA ZDARMA. Váha balíku však nesmí převyšovat 20 kg.

Kulajda recept

Kulajda je klasická česká polévka bohatá na chuť, která se skládá z brambor, hub, smetany a koření. Zde je podrobný recept na přípravu této lahodné polévky:

Kulajda

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 200 g hub (například žampiony nebo lišky)
  • 1 cibule (jemně nasekaná)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce granulovaného cukru
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce čerstvého kopru (nasekaného)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Šťáva z 1/2 citronu

Postup:

  1. Příprava ingrediencí:

    • Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
    • Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky.
    • Cibuli jemně nasekejte.
  2. Příprava základny:

    • V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli.
    • Přidejte nakrájené houby a osmažte je, dokud nezezlátnou.
  3. Příprava zahuštění:

    • Přidejte hladkou mouku do hrnce s cibulí a houbami a promíchejte, aby vznikla jemná omáčka.
    • Přidejte ocet, cukr, majoránku a kmín a vařte krátce, dokud se ingredience dobře nespojí.
  4. Přidání brambor a vývaru:

    • Přidejte nakrájené brambory do hrnce a zalijte zeleninovým vývarem.
    • Vařte na mírném ohni, dokud nebudou brambory měkké.
  5. Příprava krému:

    • V míse rozšlehejte vajíčka se šlehačkou, dokud nezískáte hladkou směs.
    • Pomalu přilijte trochu horké polévky do směsi vajíček a šlehačky za stálého míchání, aby se nezakalila.
    • Tuto směs pomalu vlijte zpět do hrnce s polévkou, stále míchejte a vařte ještě několik minut, dokud polévka nezhoustne.
  6. Dochucení:

    • Dochutíme polévku solí, čerstvě mletým pepřem a šťávou z citronu.
    • Přidejte nasekaný kopr a promíchejte.
  7. Podávání:

    • Hotovou kulajdu podávejte teplou, ozdobenou lístky čerstvého kopru a případně se zakysanou smetanou.
    • Podávejte s křupavým chlebem nebo houskovým knedlíkem.

Tento recept na kulajdu vám přinese chuť domova a jeho příprava je relativně jednoduchá. Užijte si tuto tradiční českou pochoutku!