Kuře na paprice recept
podrobný recept na přípravu kuřete na paprice:
Kuře na paprice
Ingredience:
- 1 celé kuře (cca 1,5 - 2 kg), rozkrojené na porce
- 2 cibule, nakrájené na plátky
- 3 papriky (červená, žlutá a zelená), nakrájené na proužky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté koriandrové semínko
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky soli
- 250 ml kuřecího vývaru nebo vody
- 200 ml zakysané smetany
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Na podávání: vařená rýže nebo knedlíky
Postup:
-
Příprava kuřete:
- Kuřecí porce osolte a opepřete z obou stran.
-
Příprava omáčky:
- Ve velké hluboké pánevsi zahřejte olej nebo sádlo na střední teplotu.
- Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova.
-
Přidání koření:
- Přidejte nakrájený česnek, mletou sladkou papriku, mleté koriandrové semínko, mletý kmín a mletý černý pepř. Vařte asi 1 minutu, dokud koření nezačne uvolňovat vůni.
-
Přidání kuřecích porcí:
- Přidejte kuřecí porce do pánve a opečte je z obou stran, dokud nejsou lehce zlatavé.
-
Přidání paprik:
- Přidejte nakrájené papriky a míchejte, dokud se kuře a papriky dobře nekombinují.
-
Přidání tekutiny:
- Přilijte kuřecí vývar nebo vodu do pánve.
- Zakryjte pánev pokličkou a vařte na střední teplotě asi 30-40 minut, nebo dokud kuřecí maso není měkké a šťavnaté.
-
Přidání zakysané smetany:
- Přidejte zakysanou smetanu do pánve a míchejte, dokud není omáčka hladká.
- Vařte ještě asi 5 minut, dokud se omáčka nezahustí.
-
Kontrola dochucení:
- Omáčku ochutnejte a přidejte podle potřeby sůl a pepř.
-
Podávání:
- Podávejte kuře na paprice s vařenou rýží nebo knedlíky.
Tímto způsobem připravené kuře na paprice bude mít bohatou a lahodnou omáčku s jemnou paprikovou chutí, která perfektně doplní chuť kuřecího masa. Užijte si tuto tradiční českou pochoutku!