Lečo recept
Lečo je tradiční středoevropské jídlo, které je oblíbené pro svou chutnou kombinaci zeleniny a koření. Zde máte podrobný recept na přípravu leča:
Lečo
Ingredience:
- 2 velké cibule (nakrájené na plátky)
- 2-3 papriky různých barev (červená, žlutá, zelená - nakrájené na proužky)
- 3 středně velké rajčata (oloupaná a nakrájená na kostičky)
- 4 středně velké cukety (nakrájené na plátky)
- 4-5 stroužků česneku (jemně nasekaného)
- 400 g krájených rajčat z konzervy (nebo 500 ml rajčatového pyré)
- 2 lžíce rajčatového protlaku (volitelné)
- 1-2 ostré papričky (nasekané na kolečka - podle preference)
- 2 lžičky mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Olivový olej pro smažení
Postup:
-
Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli do zlatova.
-
Přidejte nakrájený česnek a osmahněte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
-
Přidejte nakrájené papriky a cukety. Smažte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne hnědnout.
-
Přidejte nakrájená rajčata (čerstvá i z konzervy), rajčatový protlak (pokud používáte) a mletou papriku. Promíchejte.
-
Přidejte mletý kmín, mletou sladkou papriku, sol a pepř podle chuti. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte i nasekané ostré papričky.
-
Vařte lečo na mírném plameni asi 20-25 minut, občas promíchávejte. Zelenina by měla změknout a omáčka by měla zhoustnout.
-
Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji ještě nějaký čas povařit bez víka, aby se zredukovala.
-
Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
-
Lečo podávejte teplé, nejlépe s domácím chlebem nebo jako přílohu k masu.
Toto je základní recept na lečo, ale můžete ho upravovat podle svých preferencí. Můžete přidat další zeleninu, jako je brambor, baklažán nebo mrkev, nebo koření podle chuti. Je to skvělé jídlo plné chuti a vitamínů, které potěší jak vaše chuťové pohárky, tak i vaše tělo!