Lívance recept
Zde je podrobný recept na přípravu lahodných lívanců:
Lívance
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 50 g másla (rozpuštěného) nebo rostlinného oleje
- Máslo nebo olej na potření pánve
Postup:
-
Ve velké míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva.
-
Ve druhé misce rozšlehejte vejce do pěny.
-
Postupně přilijte mléko do rozšlehaných vajec a důkladně promíchejte.
-
Vlijte rozpuštěné máslo nebo olej do směsi mléka a vajec a znovu promíchejte.
-
Postupně přidejte suché ingredience do tekuté směsi a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
-
Na pánvi rozpálené na střední teplotu rozehřejte trochu másla nebo oleje.
-
Lžící na lívance nakapejte těsto na rozpálenou pánev. Pokud používáte litinovou pánev, můžete ji mírně potřít tukem, ale pokud máte nelepivou pánev, nemusíte ji mastit.
-
Pečte lívance asi 2-3 minuty, než se na povrchu začnou objevovat bublinky a okraje začnou hnědnout.
-
Pomocí širokého spatuly otočte lívance a pečte je z druhé strany asi 1-2 minuty, dokud nejsou zlatavě hnědé.
-
Hotové lívance vyjměte z pánve a uložte je na talíř pokrytý papírovými ubrousky, aby se zbavily přebytečného oleje.
-
Postup opakujte, dokud nevyužijete všechno těsto.
-
Lívance podávejte teplé s oblíbenými přísadami jako je tvaroh, džem, ovocné sirupy nebo ovocné kousky.
Tento recept na lívance je jednoduchý a rychlý, a můžete si s ním vychutnat lahodné lívance kdykoliv ráno nebo jako dezert. Dobrou chuť!