Mazanec recept
podrobný recept na tradiční mazanec:
Tradiční mazanec
Ingredience:
Pro těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru krystal
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 1/2 l mléka
- 40 g droždí
- Špetka soli
- 1 lžička vanilkového cukru
- Kůra z 1 citronu (nebo pomeranče), nastrouhaná
- Kůra z 1 pomeranče (nebo citronu), nastrouhaná
- 50 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, kandované ovoce), nakrájené na menší kousky
- 50 g mandle nebo vlašské ořechy, nasekané na drobné kousky
- Máslo na vymazání formy
- Hladká mouka na posypání
Pro povrch:
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
- Krystalový cukr
Postup:
Příprava kynutého těsta:
- Ve sklenici nebo miskce smíchejte droždí s 1 lžící cukru a trochou teplého mléka. Nechte 10 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
- Ve velké míse smíchejte mouku se solí, zbývajícím cukrem a vanilkovým cukrem.
- Přidejte nakrájené máslo a promíchejte s moukou, dokud nedostanete drobivou konzistenci.
- Přidejte nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče, sušené ovoce a nasekané ořechy.
- Přidejte aktivované droždí a žloutky. Postupně přilévejte zbylé mléko a hněťte těsto, dokud není hladké a pružné.
- Přikryjte misku utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1,5-2 hodiny, dokud se nezdvojnásobí.
Příprava mazance:
- Když je těsto připravené, předehřejte troubu na 180°C a vymažte a vysypte máslem a moukou dortovou formu.
- Těsto znovu prohněťte, aby se zbavilo přebytečného vzduchu, a přenesete ho do formy. Rozetřete jej tak, aby zaplnilo celou formu.
- V misce smíchejte žloutek s mlékem a potřete tím povrch mazance. Posypte krystalovým cukrem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, nebo dokud není mazanec zlatohnědý a propečený.
- Nechte mazanec vychladnout v misce asi 10 minut, poté ho vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Servírování:
- Tradičním způsobem je mazanec podáván pokrájený na plátky s máslem nebo marmeládou. Podávejte jako sladkou tečku k čaji nebo kávě.
Tento tradiční recept na mazanec vám přinese chuť dětství a pohody. Užijte si ho s rodinou a přáteli!