Při nákupu nad 1999 Kč je doprava ZCELA ZDARMA. Váha balíku však nesmí převyšovat 20 kg.

Mazanec recept

podrobný recept na tradiční mazanec:

Tradiční mazanec

Ingredience:

Pro těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 1/2 l mléka
  • 40 g droždí
  • Špetka soli
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Kůra z 1 citronu (nebo pomeranče), nastrouhaná
  • Kůra z 1 pomeranče (nebo citronu), nastrouhaná
  • 50 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, kandované ovoce), nakrájené na menší kousky
  • 50 g mandle nebo vlašské ořechy, nasekané na drobné kousky
  • Máslo na vymazání formy
  • Hladká mouka na posypání
Pro povrch:
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka
  • Krystalový cukr

Postup:

Příprava kynutého těsta:
  1. Ve sklenici nebo miskce smíchejte droždí s 1 lžící cukru a trochou teplého mléka. Nechte 10 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, zbývajícím cukrem a vanilkovým cukrem.
  3. Přidejte nakrájené máslo a promíchejte s moukou, dokud nedostanete drobivou konzistenci.
  4. Přidejte nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče, sušené ovoce a nasekané ořechy.
  5. Přidejte aktivované droždí a žloutky. Postupně přilévejte zbylé mléko a hněťte těsto, dokud není hladké a pružné.
  6. Přikryjte misku utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi 1,5-2 hodiny, dokud se nezdvojnásobí.
Příprava mazance:
  1. Když je těsto připravené, předehřejte troubu na 180°C a vymažte a vysypte máslem a moukou dortovou formu.
  2. Těsto znovu prohněťte, aby se zbavilo přebytečného vzduchu, a přenesete ho do formy. Rozetřete jej tak, aby zaplnilo celou formu.
  3. V misce smíchejte žloutek s mlékem a potřete tím povrch mazance. Posypte krystalovým cukrem.
  4. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, nebo dokud není mazanec zlatohnědý a propečený.
  5. Nechte mazanec vychladnout v misce asi 10 minut, poté ho vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Servírování:
  • Tradičním způsobem je mazanec podáván pokrájený na plátky s máslem nebo marmeládou. Podávejte jako sladkou tečku k čaji nebo kávě.

Tento tradiční recept na mazanec vám přinese chuť dětství a pohody. Užijte si ho s rodinou a přáteli!