Muffiny recept
Zde máte podrobný recept na přípravu muffinů:
Muffiny se čokoládou a banánem
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2 středně velká banány (zralá, rozmixovaná)
- 2 vejce
- 80 ml rostlinného oleje (například slunečnicového)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g nasekané čokolády (hořké nebo mléčné, podle preference)
- 50 g nasekaných ořechů (například vlašských nebo lískových)
Postup:
-
Příprava trouby a formiček:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Formičky na muffiny vložte do muffinového plechu nebo je postavte na pečicí papír.
-
Smíchání suchých ingrediencí:
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
-
Příprava mokrých ingrediencí:
- V jiné míse smíchejte rozmixované banány, vejce, rostlinný olej a vanilkový extrakt.
-
Kombinace suchých a mokrých ingrediencí:
- Postupně přidejte mokré ingredience do suchých a promíchejte je šťavnatou hmotou. Mějte se na pozoru, abyste směs nepřemíchali příliš, aby se muffiny nerozlepily.
-
Přidání čokolády a ořechů:
- Do směsi přidejte nasekanou čokoládu a ořechy a jemně je promíchejte.
-
Naplňování formiček:
- Směsí naplňte formičky na muffiny asi o 3/4, aby měly prostor na vykynutí během pečení.
-
Pečení muffinů:
- Pečte muffiny v předehřáté troubě asi 18-20 minut nebo dokud nejsou zlatě hnědé a uprostřed pečené.
- Otestujte pružnost muffinu špejlí, kterou vložíte do středu - pokud vyjde suchá, jsou muffiny hotové.
-
Chladnutí a servírování:
- Nechte muffiny asi 5 minut vychladnout ve formičkách, poté je přendejte na mřížku, aby úplně vychladly.
- Podávejte teplé nebo studené jako lahodnou sladkou pochoutku.
Tento recept vám poskytne lahodné muffiny, které jsou vláčné díky banánům, s bohatou čokoládovou chutí a krunchy oříšky. Užijte si je jako sladkou svačinu nebo jako dezert po hlavním jídle. Dobrou chuť!