Při nákupu nad 1999 Kč je doprava ZCELA ZDARMA. Váha balíku však nesmí převyšovat 20 kg.

Rizoto recept

podrobný recept na italské rizoto:

Italské rizoto s houbami a parmazánem

Ingredience:

  • 300 g rýže Arborio nebo Carnaroli
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 200 g hub (žampiony, lišky nebo jakékoli jiné houby podle preference), nakrájené na plátky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 šálku suchého bílého vína (např. Pinot Grigio)
  • 1,5 litru zeleninového vývaru (nebo horké vody)
  • 50 g čerstvého parmazánu, nastrouhaného
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo tymián)

Postup:

  1. Příprava ingrediencí:

    • Na začátek připravte všechny ingredience. Nakrájejte cibuli a česnek na drobné kousky a houby na tenké plátky. Nastrouhejte parmazán.
  2. Smažení základny:

    • Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej a přidejte máslo. Smažte cibuli a česnek asi 3-4 minuty, dokud nezměknou a nezezlátnou se. Přidejte nakrájené houby a pokračujte v smažení asi 5-7 minut, dokud neztvrdnou a nezezlátnou se.
  3. Přidání rýže:

    • Přidejte rýži a promíchejte s cibulí, česnekem a houbami. Smažte asi 2-3 minuty, dokud rýže není lehce prosklená.
  4. Vaření rizota:

    • Přilijte bílé víno a nechte ho vařit, dokud se většina tekutiny nevyvaří. Poté začněte přilévat horký zeleninový vývar, jednu polévkovou lžíci najednou, a začněte míchat. Nechte vařit až do té doby, kdy se většina tekutiny vstřebá do rýže, a poté přilijte další lžíci vývaru. Pokračujte v tomto procesu asi 18-20 minut, dokud není rýže měkká, ale stále lehce al dente.
  5. Dokončení:

    • Když je rýže hotová, přidejte nastrouhaný parmazán a promíchejte, dokud se úplně nerozpustí. Ochutnejte a přidejte podle potřeby sůl a čerstvě mletý černý pepř.
  6. Servírování:

    • Hotové rizoto rozdělte mezi talíře a ozdobte čerstvými bylinkami. Podávejte ihned jako hlavní jídlo nebo jako předkrm.

Tímto způsobem připravené italské rizoto s houbami a parmazánem vás okouzlí lahodnou kombinací chutí a jemnou texturou. Užijte si ho jako výtečnou pochoutku kdykoliv si přejete uvařit něco skutečně lahodného!