Rizoto recept
podrobný recept na italské rizoto:
Italské rizoto s houbami a parmazánem
Ingredience:
- 300 g rýže Arborio nebo Carnaroli
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 g hub (žampiony, lišky nebo jakékoli jiné houby podle preference), nakrájené na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 šálku suchého bílého vína (např. Pinot Grigio)
- 1,5 litru zeleninového vývaru (nebo horké vody)
- 50 g čerstvého parmazánu, nastrouhaného
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo tymián)
Postup:
-
Příprava ingrediencí:
- Na začátek připravte všechny ingredience. Nakrájejte cibuli a česnek na drobné kousky a houby na tenké plátky. Nastrouhejte parmazán.
-
Smažení základny:
- Ve velkém hrnci rozpalte olivový olej a přidejte máslo. Smažte cibuli a česnek asi 3-4 minuty, dokud nezměknou a nezezlátnou se. Přidejte nakrájené houby a pokračujte v smažení asi 5-7 minut, dokud neztvrdnou a nezezlátnou se.
-
Přidání rýže:
- Přidejte rýži a promíchejte s cibulí, česnekem a houbami. Smažte asi 2-3 minuty, dokud rýže není lehce prosklená.
-
Vaření rizota:
- Přilijte bílé víno a nechte ho vařit, dokud se většina tekutiny nevyvaří. Poté začněte přilévat horký zeleninový vývar, jednu polévkovou lžíci najednou, a začněte míchat. Nechte vařit až do té doby, kdy se většina tekutiny vstřebá do rýže, a poté přilijte další lžíci vývaru. Pokračujte v tomto procesu asi 18-20 minut, dokud není rýže měkká, ale stále lehce al dente.
-
Dokončení:
- Když je rýže hotová, přidejte nastrouhaný parmazán a promíchejte, dokud se úplně nerozpustí. Ochutnejte a přidejte podle potřeby sůl a čerstvě mletý černý pepř.
-
Servírování:
- Hotové rizoto rozdělte mezi talíře a ozdobte čerstvými bylinkami. Podávejte ihned jako hlavní jídlo nebo jako předkrm.
Tímto způsobem připravené italské rizoto s houbami a parmazánem vás okouzlí lahodnou kombinací chutí a jemnou texturou. Užijte si ho jako výtečnou pochoutku kdykoliv si přejete uvařit něco skutečně lahodného!