Segedínský guláš
Segedínský guláš je klasické maďarské jídlo, které se vyznačuje bohatou chutí a hladkou konzistencí. Tento recept kombinuje výrazné chutě vepřového masa, kysaného zelí a smetany, což vytváří jedinečnou a lahodnou kombinaci. Zde je velmi dlouhý popis přípravy tohoto tradičního pokrmu:
Ingredience:
Pro maso:
- 800g vepřového masa (plec, krk nebo žebírka)
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 velká cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
Pro zelí:
- 500g kysaného zelí
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička kukuřičného nebo bramborového škrobu (rozpuštěného ve vodě)
Pro omáčku:
- 200g zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky (pro zahuštění omáčky)
- Sůl a pepř podle chuti
Pro podávání:
- Vařené brambory nebo knedlíky
Postup:
-
Příprava masa:
- Maso omyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Na velkém hrnci nebo kotlíku rozehřejte sádlo nebo olej.
- Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji dozlatova.
- Přidejte nakrájené maso a smažte ho do zlatova ze všech stran.
- Přidejte nasekaný česnek, sladkou papriku, kmín, majoránku a sůl a pepř podle chuti.
- Zalijte maso vodou tak, aby bylo zcela ponořené, a nechte vařit na mírném ohni asi 60-90 minut, nebo dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
-
Příprava zelí:
- Kysané zelí důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a sceděte.
- Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej.
- Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji dozlatova.
- Přidejte kysané zelí a smažte ho asi 5-10 minut.
- Přidejte sladkou papriku, kmín, majoránku a sůl a pepř podle chuti.
- Přidejte rozpuštěný škrob a vařte, dokud se omáčka nezhoustne.
-
Příprava omáčky:
- Zakysanou smetanu rozmíchejte s hladkou moukou, dokud nevznikne hladká směs.
- Přidejte směs do hrnce s masem a zelím.
- Nechte vařit asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
-
Servírování:
- Segedínský guláš podávejte s vařenými brambory nebo knedlíky.
- Můžete ozdobit nasekanou petrželkou nebo čerstvými bylinkami.
Tento Segedínský guláš je dokonalým pokrmem pro studené zimní večery nebo pro rodinné oslavy. Jeho bohatá chuť a hladká konzistence z něj dělají oblíbenou volbu nejen v Maďarsku, ale i po celém světě. Užijte si tento tradiční maďarský recept s rodinou a přáteli!