Segedínský guláš recept
Segedínský guláš je tradiční maďarské jídlo, které kombinuje vepřové maso s kysaným zelím a smetanou, čímž vytváří lahodnou a bohatou chuť. Zde je podrobný recept na přípravu tohoto pokrmu:
Segedínský guláš
Ingredience:
- 800 g vepřového masa (plecko, krk nebo šunka)
- 500 g kysaného zelí
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce mleté pálivé papriky (volitelné)
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 2 bobkové listy
- 200 ml hovězího vývaru nebo vody
- 200 ml smetany ke šlehání
- Sůl a pepř podle chuti
- Bramborový knedlík nebo vařené brambory (na podávání)
- Na ozdobení: nasekaná petrželka
Postup:
-
Příprava masa: Vepřové maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky.
-
Příprava zeleniny: Cibule a česnek oloupejte a jemně nasekejte.
-
Smažení masa: Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a osmažte na něm maso dozlatova. Jakmile je maso zprudka opečené, přidejte cibuli a česnek a osmažte je do sklovata.
-
Přidání koření: Přidejte mletou sladkou papriku, mletou pálivou papriku (pokud používáte), kmín, majoránku a bobkové listy. Dobře promíchejte a restujte asi 1-2 minuty, aby se koření uvolnilo.
-
Přidání kysaného zelí: Přidejte kysané zelí a zalijte hovězím vývarem nebo vodou. Zamíchejte a nechte vařit asi 1 hodinu, dokud maso není měkké a zelí změkne.
-
Přidání smetany: Když je maso a zelí měkké, přidejte smetanu ke šlehání a míchejte, dokud se omáčka nezahustí. Vařte ještě asi 5-10 minut.
-
Ochuťování a servírování: Ochutnejte omáčku a případně ji osolte a opepřete podle chuti. Podávejte se syrovým bramborovým knedlíkem nebo vařenými bramborami a ozdobte nasekanou petrželkou.
Tímto způsobem si můžete připravit lahodný Segedínský guláš, který vám zaručeně zahřeje bříško a potěší chuťové buňky. Dobrou chuť!