Špenát recept
Špenát je výborná zelenina, která je bohatá na živiny a lze ji použít v mnoha různých receptech. Zde je podrobný recept na přípravu špenátu:
Špenát se smetanou
Ingredience:
- 500 g čerstvého špenátu (nebo 300 g mraženého)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- Sůl a pepř podle chuti
- Muškátový oříšek (volitelně)
Postup:
-
Příprava špenátu:
- Pokud používáte čerstvý špenát, důkladně ho omyjte a odstraňte stonky.
- Pokud používáte mražený špenát, rozmrazte ho podle pokynů na obalu a nechte ho odkapat.
-
Smažení cibule a česneku:
- Na pánvi rozehřejte máslo na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
-
Přidání špenátu:
- Přidejte připravený špenát do pánve a vařte ho asi 3-5 minut, dokud nezměkne a zmenší svůj objem. Pokud používáte čerstvý špenát, pravděpodobně bude třeba více času na změkčení.
-
Přidání smetany:
- Jakmile je špenát změklý, přidejte smetanu ke šlehání a zamíchejte.
- Vařte špenát se smetanou ještě asi 2-3 minuty, dokud se smetana zahřeje a začne se lehce zahustit.
-
Ochuťování:
- Ochutnejte špenát a případně přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti.
- Pokud je špenát příliš hustý, můžete ho naředit trochou vody nebo zeleninového vývaru.
-
Podávání:
- Hotový špenát se smetanou podávejte teplý jako přílohu k masu, rybě nebo jako samostatné jídlo s pečivem.
Tímto způsobem si můžete připravit lahodný špenát se smetanou, který bude skvělou přílohou nebo hlavním jídlem. Dobrou chuť!