Utopenci recept
Utopenci jsou tradiční český pokrm, který se vyznačuje výraznou chutí a vůní koření. Jsou to nakládané klobásy s cibulí, které se podávají jako chutná pochoutka k pivu nebo jako součást studených talířů. Zde je podrobný recept na přípravu utopenců:
Utopenci
Ingredience:
- 500 g klobás (například párky, debrecínské klobásy nebo klobásy na gril)
- 2 cibule (nakrájené na tenké plátky)
- 3 lžíce octa (nejlépe jablečný nebo vinný ocet)
- 2 lžíce cukru
- 10 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 1-2 čerstvé chilli papričky (volitelné)
- 1 lžička soli
- 1 lžička celých kmínových semen
- 1 lžička papriky
- 1 lžička hořčičných semen
- 1 lžička koriandrových semínek
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého pepře
- 2 stroužky česneku (oloupané a nakrájené na tenké plátky)
- Voda
Postup:
-
Klobásy očistěte a nakrájejte na menší kousky (asi 3-4 cm dlouhé).
-
Do hrnce nalijte vodu tak, aby pokryla nakrájené klobásy. Přidejte klobásy do hrnce a přiveďte k varu.
-
Jakmile voda začne vařit, snižte teplotu a nechte klobásy vařit asi 5-7 minut. Tímto krokem odstraníte přebytečný tuk z klobás.
-
Mezitím připravte nálev. Ve větším hrnci smíchejte ocet, cukr, nové koření, pepř, bobkové listy, chilli papričky (pokud používáte), sůl, kmínová semena, papriku, hořčičná semena, koriandrová semínka, mletý kmín, mletý pepř a česnek.
-
Přidejte nakrájené cibule do nálevu a důkladně promíchejte.
-
Jakmile jsou klobásy vařené, přendejte je do nálevu se směsí koření a cibule. Ujistěte se, že jsou klobásy zcela ponořené ve směsi.
-
Nálev dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
-
Nechte utopence vychladnout při pokojové teplotě, poté je zakryjte a dejte do lednice na minimálně 24 hodin, ideálně však alespoň 48 hodin. Během této doby se klobásy a cibule naloží
v chuti koření a vůně.
-
Před podáváním utopenců nechte je vychladit na pokojovou teplotu. Můžete je servírovat s chlebem nebo jako součást studeného talíře spolu s nakládaným sýrem, okurkami nebo zeleninou.
-
Pokud chcete utopence připravit pikantnější, můžete přidat více chilli papriček nebo přidat chilli omáčku do nálevu.
Toto je základní recept na utopence, který můžete libovolně upravovat podle svých preferencí. Užijte si je jako chutnou pochoutku k pivu nebo jako součást studeného jídla. Dobrou chuť!