Vánoční cukroví recepty
popis několika tradičních receptů na vánoční cukroví:
Medvídkové perníčky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 g medu
- 150 g cukru
- 120 g másla
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička kaneláry (směs koření)
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého křížku
- šťáva a kůra z 1 citronu
- šťáva a kůra z 1 pomeranče
Postup:
- Ve velkém hrnci smíchejte med, cukr, máslo a koření. Ohřívejte na mírném ohni, dokud se vše nerozpustí a smíchá.
- Odstavte směs z tepla a nechte ji vychladnout.
- Mezitím připravte mouku s kypřícím práškem ve velké míse.
- Přidejte šťávu a kůru z citronu a pomeranče do vychlazené směsi medu.
- Pomalu vmíchejte suché ingredience do směsi medu, dokud nedostanete hladké těsto.
- Zabalte těsto do plastové fólie a nechte ho v lednici odpočívat alespoň 2 hodiny.
- Po odpočinku rozválejte těsto na pomoučeném vále a vykrájejte medvídky nebo jiné tvary.
- Pečte na 180°C asi 10-12 minut, dokud nejsou perníčky zlatavě hnědé.
- Nechte perníčky vychladnout a ozdobte podle fantazie.
Linecké cukroví
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- šťáva a kůra z 1 citronu
- šťáva a kůra z 1 pomeranče
- 50 g mletých mandlí
Postup:
- Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, žloutek, citronovou a pomerančovou šťávu a kůru.
- Postupně přidávejte mouku a mleté mandle, dokud nedostanete hladké těsto.
- Těsto zabalte do plastové fólie a nechte ho vychladnout alespoň 30 minut.
- Rozválejte těsto na pomoučeném vále a vykrájejte různé tvary.
- Pečte na 180°C asi 10-12 minut, dokud nejsou linecké perníčky zlatavě hnědé.
- Nechte perníčky vychladnout a ozdobte podle fantazie.
Tyto recepty na vánoční cukroví vám přinesou radostné a chutné Vánoce!