Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec je tradiční pečivo, které se často podává během Velikonoc jako součást slavnostního stolu. Mazanec má podobu bohatého a aromatického kvasnicového chleba, který je typicky ozdobený rozinkami a dalšími sušenými ovocemi.
Zde je základní recept na přípravu velikonočního mazance:
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- Špetka soli
- 100 g másla
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 100 g rozinek (můžete použít i jiné sušené ovoce podle preference, např. kandovaný citron, pomerančová kůra)
- Mandle na ozdobu (volitelné)
- Vajíčko na potření (pro lesk)
Postup:
- Rozinky nechte namočené v teplé vodě po dobu asi 15-20 minut, poté je dobře opláchněte a nechte okapat.
- V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- Přidejte nakrájené máslo a prsty jej vpracujte do suchých ingrediencí, dokud nedosáhnete drobivé konzistence.
- Přidejte vejce a mléko a hněťte těsto, dokud nedosáhne hladké a pružné konzistence.
- Přidejte namočené rozinky (a další sušené ovoce podle vašeho výběru) a důkladně je vmíchejte do těsta.
- Těsto nechte v míse vykynout pod utěrkou na teplém místě po dobu asi 1-2 hodin, dokud se nezdvojnásobí objem.
- Po vykynutí těsto znovu propracujte, vytvarujte kulatý chléb a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Pokud chcete, můžete na vrch mazance umístit mandle pro ozdobu.
- Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem pro lesk.
- Předehřejte troubu na 180°C a mazanec pečte asi 30-40 minut, dokud není zlatě hnědý a propečený (pokud se vám zdá, že příliš rychle hnědne, můžete ho přikrýt alobalem).
- Po upečení nechte mazanec vychladnout na mřížce.
Takto připravený velikonoční mazanec je skvělým doplňkem k velikonočnímu svátku a bude jistě potěšením pro celou rodinu. Podávejte ho nakrájený na plátky a ozdobený máslem či domácí marmeládou.