Při nákupu nad 1999 Kč je doprava ZCELA ZDARMA. Váha balíku však nesmí převyšovat 20 kg.

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec je tradiční pečivo, které se často podává během Velikonoc jako součást slavnostního stolu. Mazanec má podobu bohatého a aromatického kvasnicového chleba, který je typicky ozdobený rozinkami a dalšími sušenými ovocemi.

Zde je základní recept na přípravu velikonočního mazance:

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 100 g rozinek (můžete použít i jiné sušené ovoce podle preference, např. kandovaný citron, pomerančová kůra)
  • Mandle na ozdobu (volitelné)
  • Vajíčko na potření (pro lesk)

Postup:

  1. Rozinky nechte namočené v teplé vodě po dobu asi 15-20 minut, poté je dobře opláchněte a nechte okapat.
  2. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
  3. Přidejte nakrájené máslo a prsty jej vpracujte do suchých ingrediencí, dokud nedosáhnete drobivé konzistence.
  4. Přidejte vejce a mléko a hněťte těsto, dokud nedosáhne hladké a pružné konzistence.
  5. Přidejte namočené rozinky (a další sušené ovoce podle vašeho výběru) a důkladně je vmíchejte do těsta.
  6. Těsto nechte v míse vykynout pod utěrkou na teplém místě po dobu asi 1-2 hodin, dokud se nezdvojnásobí objem.
  7. Po vykynutí těsto znovu propracujte, vytvarujte kulatý chléb a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Pokud chcete, můžete na vrch mazance umístit mandle pro ozdobu.
  9. Mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem pro lesk.
  10. Předehřejte troubu na 180°C a mazanec pečte asi 30-40 minut, dokud není zlatě hnědý a propečený (pokud se vám zdá, že příliš rychle hnědne, můžete ho přikrýt alobalem).
  11. Po upečení nechte mazanec vychladnout na mřížce.

Takto připravený velikonoční mazanec je skvělým doplňkem k velikonočnímu svátku a bude jistě potěšením pro celou rodinu. Podávejte ho nakrájený na plátky a ozdobený máslem či domácí marmeládou.