Velikonoční nádivka s kopřivami
Velikonoční nádivka s kopřivami je lahodná a tradiční pokrm, který může být skvělým doplňkem vašeho svátečního stolu během Velikonoc. Zde je recept na přípravu této chutné nádivky:
Ingredience:
- 500 g čerstvých kopřiv (mějte na paměti, že po vaření se jejich objem sníží)
- 250 g jemného žitného nebo pšeničného chleba (například houskový nebo šlehačkový)
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 100 g másla
- 3 vejce
- 200 ml smetany
- Sůl a pepř podle chuti
- Na dochucení: muškátový oříšek, majoránka, petrželka
Postup:
-
Nejprve důkladně očistěte kopřivy. Odstraňte stonky a umyjte listy pod tekoucí vodou.
-
Nakrájejte kopřivy na menší kousky a spařte je vroucí osolenou vodou asi 5 minut. Poté je sceďte a nechte vychladnout.
-
Ve velké pánvi rozehřejte máslo a osmahněte v něm nasekanou cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
-
Přidejte spařené kopřivy a míchejte asi 5-7 minut, dokud zcela nezměknou.
-
V míse rozmíchejte vejce se smetanou a dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a dalšími kořenícími bylinkami podle chuti.
-
V hrnci namočte chléb do vody a poté ho vymačkejte, aby nebyl moc mokrý. Nakrájejte ho na menší kousky.
-
Smíchejte chléb s kopřivami a cibulí v pánvi a zalijte směsí se smetanou a vejci. Důkladně promíchejte.
-
Nádivku dejte do vymazaného pekáče a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30-40 minut, nebo dokud neztvrdne a nezezlátne.
-
Hotovou nádivku podávejte teplou jako přílohu k ostatním pokrmům na velikonočním stole.
Tato velikonoční nádivka s kopřivami je bohatá na chuť a přinese do vašeho svátečního menu zajímavou a tradiční variaci. Přejeme dobrou chuť a veselé Velikonoce!