Při nákupu nad 1999 Kč je doprava ZCELA ZDARMA. Váha balíku však nesmí převyšovat 20 kg.

Rajská omáčka

 

 Rajská omáčka s hovězím, plněným luskem nebo mletými masovými koulemi

 

 

 

 

Vynikající rajská omáčka, podle osvědčeného a otestovaného receptu. Vyzkoušejte i Vy tento báječný recept na nejlepší rajskou omáčku s hovězím mám léty ověřený. Vynikající rajská omáčka od maminky je dokonalá a může si ji uvařit skutečně každý. Tento recept na rajskou omáčku jsem získala od své babičky. Chutnou a oblíbenou rajskou omáčku ideálně z čerstvých rajčat a s kvalitním a libovým hovězím masem v papiňáku vařím často pro své děti. U nich vede výborná rajská omáčka s hovězím a těstovinami, ale podle mě je nejlepší s knedlíkem. Hovězí maso můžete zaměnit a uvařit rajskou omáčku s masovými kuličkami. Sladká rajská omáčka z čerstvých rajčat je podle mě chutnější než běžná rajská omáčka z protlaku.

Suroviny pro luxusní rajskou omáčku na které si pochutnáte

  • 600 g hovězího zadního (kýta)
  • 100 g špeku
  •  mrkev, petržel, kousek celeru(může být, ale nemusí) – asi tak 200g
  • 1 větší cibule
  • Loupaná rajčata 
  • 1 litr hovězího vývaru (nebo jen voda)
  • 2 lžíce másla
  • 2-3 lžičky cukru na dochucení (každý podle toho, jak má rád sladkou)
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1-2 ks hřebíčku
  • Celá skořice
  • 100 ml smetany na vaření nebo šlehání (ta na šlehání je lepší … dodá omáčce jemnější chuť)
  • 1/2 citronu
  • 25 g másla na jíšku
  • 25 g hladké mouky na jíšku
  • Citronová šťáva na dochucení
  • sůl, pepř

 

 

Postup při vaření lahodné rajské omáčky od maminky

  • Špek nakrájejte na špalíčky 1 cm silné (asi jako malíček) a dlouhé přibližně 10 cm. Je lepší, když dáte špek na chvíli do mrazáku ztuhnout, protože s ním pak snáz prošpikujete maso. Nezapomeňte špalíčky špeku na jedné straně seříznout do špičky. Usnadní Vám to práci. Špek lépe vklouzne do masa. Tímto způsobem můžete protknout maso i zeleninou. 

 

  • Hovězí maso omyjte a očistěte od blan. Tenkým nožem zajeďte do masa, ale ne až na konec.  Nůž vyjměte a otvoru zasuňte rukojeť vařečky. Díky tomu si zvětšíte otvor pro špek. Pomocí tenkého nože protáhněte špalíčky ztuhlého špeku masem. Pokud si potrpíte na estetiku, tak si špalíčky uspořádejte tak, aby byly při řezu uspořádány do mozaiky. Rada pro začátečníky: Špek se protahuje po vláknech. Pokud špek vyčnívá, odřízněte ho a použijeme ho pod maso. Maso svažte provázkem do válečku. Osolíme, opepříme. Kořenovou zeleninu oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky

 

  • V hrnci rozpusťte máslo a ze všech stran na něm velmi zprudka opečte maso dozlatova. Jakmile bude maso opečené, vyjměte ho. Do výpeku vhoďte odřezky špeku, které vypečeme dorůžova a poté přidáme všechnu kořenovou zeleninu. Zatím bez cibule. Za občasného promíchání orestujte do zlatavé barvy, poté přidejte cibuli a dál restujte, až zezlátne i cibule. Cibule dodá rajské úžasnou chuť. Vše si hlídejte, aby se Vám zelenina nepřipekla, jinak zelenina zhořkne a zkazí tím chuť celé omáčky. K orestované zelenině s cibulí přidejte loupaná rajčata a nechte chvíli spojit. Nakonec vše podlijeme vývarem nebo vodou.

 

  • Koření (pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, skořici) svažte do plátýnka, aby se vám po uvaření lépe vyndávalo. Pokud budete cedit přes cedník, tak můžete koření volně dát do hrnce. Jen si zapamatujte počet vloženého koření, abyste vyndali pak vše. Vařte minimálně 2 -2,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Já vařím rajskou omáčku s hovězím v papiňáku. Doba přípravy je pak kratší. Jestli je maso měkké, poznáte jedině tak, že ho vyndáte, kousek odkrojíte a ochutnáte. 

 

  • Uvařené maso a koření vyjměte z hrnce.

 

  • V malém kastrůlku nechte zpěnit máslo, zasypte moukou a míchejte, dokud neodezní pěna a nevznikne světle hnědá jíška. Do takto připravené jíšky nalijte trochu vývaru a za neustálého míchání dobře rozmíchejte. Poté přilijte do zbylého vývaru a míchejte. Vše společně vařte zhruba  15-20 minut, dokud se jíška nespojí s omáčkou. Občas promíchejte, aby se Vám omáčka nepřipálila.Vše propasírujeme, aby byla omáčka ve finále krásně jemná. Pokud jste vložili do hrnce volně koření, zachytíte ho a nedostane se Vám do omáčky. 

 

  • Na závěr dochuťte solí, citronovou šťávou, cukrem … každý podle chuti. Do hotové omáčky přilijte smetanu. Už jen malou chvilku provařte. Při delší vaření hrozí, že se Vám smetana srazí. Maso nakrájejte na plátky a můžete ho přidat do omáčky, aby se prohřálo.

 

  • Domácí rajskou omáčku podávejte s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Rovněž jsou vynikající plněné papriky s rajskou omáčkou nebo masové koule v rajské omáčce.

 

 

Přeji Vám dobrou chuť !!!